Facebook en privacy?

Facebook en privacy?

Facebook PrivacyDe afgelopen dagen kon je geen krant of nieuwssite openen zonder geconfronteerd te worden met een aantal berichten rond Facebooks nieuwe gebruiksvoorwaarden. De berichtgeving in binnen- en buitenland liet –in grote lijnen- uitschijnen dat het bedrijf van Mark Zuckerberg nog een stapje verder zou gaan in de absolute uitholling van je digitale privacy. In het verleden kwam het bedrijf al meermaals in een negatief daglicht vanwege de aanhoudende stroom aan klachten rond verschillende privacy-inbreuken ten opzichte van gebruikers. Zo is het voor Facebook ondertussen meer dan mogelijk om je profiel te scannen naar je commerciële interesses. De info die het bedrijf zo verzamelt, wordt tegen klinkende munt verkocht aan de hoogste bieder. Alsof dat nog niet volstaat, houdt Facebook ook nog eens je surfgedrag in de gaten. Dat betekent dat de advertentieblokken naast je profiel in real time gegenereerd worden aan de hand van sites die je onlangs hebt bezocht. Benieuwd wat de volgende stap wordt?

 

Jouw foto in advertenties?

Op de keper beschouwd is Facebook niet van plan om veel nieuws te doen. De nieuwe en omstreden gebruikersvoorwaarden spitsen zich voornamelijk toe op activiteiten die het sociale medium al even uitvoert; het grote verschil schuilt echter in de mate waarin die activiteiten worden doorgevoerd. Concreet komt het neer op de volgende punten…

 

  • De onnoemlijk grote stroom aan informatie die Facebook momenteel verzamelt wordt uitgebreid met betalingsgegevens, WhatsApp-, Messenger- en Instagramverkeer en algemene gegevens rond sites die je via Facebook bezoekt; zelfs je “likes” worden uitgebreid in kaart gebracht. Zolang Facebook niets doet met die gegevens is er eigenlijk weinig aan de hand. Het bedrijf geeft echter al geruime tijd aan grote delen informatie om te zetten in statistische data gebruikt voor marketingcampagnes. Om de boodschap even anders te vertalen; Facebook gebruikt jouw doen en laten om het voor derde partijen makkelijker te maken om je te beïnvloeden met reclame voor hun producten. De keerzijde van de medaille bestaat er natuurlijk in dat je niet verplicht bent in te gaan op reclamecampagnes. Wat je niet wilt zien, bekijk je niet. Je plaats dit hele verhaal ongetwijfeld in een ander daglicht als je weet dat sommige bronnen aangeven dat het best mogelijk is dat Facebook alle aspecten van je digitale leven rapporteert aan verschillende veiligheidsinstanties.

 

  • Het grootste twistpunt echter draait rond de foto’s die je profiel sieren. Je beseft het vast niet, maar vanaf het moment dat je lid wordt van Facebook –en je dus ook de gebruiksvoorwaarden aanvaardt- zijn al je foto’s eigendom van dit sociale netwerk. Voorlopig leek iedereen dat wat te vergeten, maar nu het bedrijf aankondigt ook gebruikersfoto’s in te schakelen voor commerciële doeleinden lijkt het hek helemaal van de dam. Nood aan een voorbeeld? Op een leuk feestje neemt een goede vriend een foto van je terwijl je een colaatje van een bekend merk drinkt. Plaats je die foto op je profiel, dan loop je het risico dat Facebook beslist je foto te verbinden aan het merk in kwestie.

Zinloos verzet?

Kan je als gebruiker verzet aantekenen? Ja, natuurlijk. Heeft dat zin? Nee, niet bepaald. Het lijkt steeds moeilijker om aan de klauwen van Facebook te ontsnappen. Verwijder je Facebook account, dan kan het bedrijf een beroep blijven doen op je verzamelde gegevens. Heb je geen Facebookaccount? Zelfs dan is de kans reëel dat je gebruik maakt van websites of applicaties die eigendom zijn van Zuckerberg. Even leek het er op dat verschillende eurocommissarissen zich zouden moeien met de kwestie, maar na een bezoek van Mark Zuckerberg aan Brussel lijkt dat plan voorlopig ook weer van de baan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Een gedachte over “Facebook en privacy?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *