Facebook: Echte naam of Roepnaam?

Je ware identiteit op Facebook?

Naam policy facebookDroom jij er weleens van iemand anders te zijn? Als mens is het niet meer dan normaal om eens een dag –of slechts een aantal uurtjes- in de schoenen van een ander te willen doorbrengen. Zeg nou zelf; wie zou er niet willen genieten van de onmenselijke krachten van Superman? En ook al kan dat niet; het is leuk om even te doen alsof. Tijdens de begindagen van Facebook kon je zo makkelijk een tweede identiteit voor je zelf creëren. De gebruikersrichtlijnen die het netwerk vandaag hanteert, waren toen helemaal nog niet zo strikt; het was dus perfect mogelijk om een profiel voor jezelf te starten onder een fictieve naam en zo de indruk te wekken dat je een stoere misdaadbestrijder was. Nadat Facebook wereldwijd doorbrak, zag het bedrijf de nood in om de profielen van gebruikers beter te kunnen beheren, iets wat volgens het Facebook alleen kon als accounts gekoppeld werden aan oprechte namen en identiteiten.

Je naam op Facebook; wat mag en wat mag niet?

Om verwarring te voorkomen; start je vandaag een account op Facebook, dan ben je verplicht je echte naam te gebruiken. Doe je dat niet, dan loop je het risico je account te verliezen. Je kan je nu natuurlijk afvragen hoe iemand gaat weten dat je een profiel aanmaakt onder een valse naam. Facebook geeft zo aan dat er periodieke screenings gebeuren waarin de profielnaam vergeleken wordt met het opgegeven e-mailadres. Daarnaast werkt Facebook met honderden moderatoren die zich enkel en alleen bezighouden met identiteitscontrole. Sta je op het punt een account aan te maken? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten.

• Het lijkt bijzonder onschuldig, maar Facebook weigert namen waarbij de gebruiker kiest voor cijfers of symbolen. Je doet er zelfs goed aan om bepaalde letterherhalingen te vermijden.
• Hou je aan een alfabet. Voor gebruikers uit Rusland is het zo verboden om te kiezen voor een combinatie tussen het cyrillisch en het Latijnsalfabet.
• Vermijd bijnamen die niet op een duidelijke manier aan je voor- of familienaam te verbinden zijn.
• Je kan wel een extra naam toevoegen aan je profiel. Je tweede naam verschijnt dan naast je eigenlijke naam in een lichtjes gewijzigd schrift.

Identiteitscontrole op Facebook?

Hoewel de regels rond naamgebruik overdreven strikt lijken, volgt Facebook dit onderwerp nauwgezet op. Dat betekent dat je op elk moment van je “lidmaatschap” een bericht mag ontvangen waarin Facebook je vraagt om je identiteit te bewijzen. Concreet betekent dit dat je het bedrijf –ter controle- een digitale versie van je identiteitskaart bezorgt. Doe je dat niet, of blijkt nadien dat je de gebruikersvoorschriften niet naleeft, dan behoudt Facebook het recht om je account onmiddellijk te deleten. In de richtlijnen die je via het hulpcentrum van het sociale netwerk kan vinden, geeft Facebook aan zulke strikte regels te gebruiken om het welzijn van hun gebruikers te garanderen. Toch groeit er dagelijks meer ongenoegen vanwege de absurde regels die Facebook gebruikers lijkt op te dwingen. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat de gebruikersrichtlijnen versoepeld zullen worden.

Een gedachte over “Facebook: Echte naam of Roepnaam?

  1. Joke Avontuur

    Ik zit al jaren op fb. Nu wil het geval dat ik me niet meer kan aanmelden. Ik was een game aan het spelen en moest me opnieuw aanmelden. Ik vul mijn naam in en mijn mail adres en wat blijkt is niet bekend/ongeldig……. Waarom heb ik dit probleem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *