Facebook account geblokkeerd

Facebook; een leven online…

Voor de gemiddelde Europeaan is het vandaag haast ondenkbaar om door het leven te gaan zonder Facebookaccount. De afgelopen jaren hebben sociale media verschillende aspecten van ons leven grondig veranderd. Activiteiten die vroeger in real life gebeurden, worden nu almaar meer naar het wereldwijde web verschoven. Of je nieuwe vrienden wilt maken, een goed gesprek voeren met oude onbekenden of gewoonweg een avond in je slaaptenue wilt doorbrengen met een goedgevuld glas wijn en wat fotoalbums, Facebook helpt je verder. Zonder er bij stil te staan, geeft het gros van de Facebookgebruikers belangrijke delen van zijn privéleven op. In ruil krijg je een digitale variant van jezelf aangeboden; een tweede persoonlijkheid die leeft in een virtuele wereld waar alles kan en alles mag. Maar klopt dat wel? Facebook haalt zo regelmatig het nieuws met een nieuwe reeks regels die toegepast worden, maar welk effect heeft dat concreet? Met andere woorden; wat gebeurt er als je de regels breekt?

Je account of je leven?

De lichtvoetigheid die rond sociale media hangt, doet je weleens vergeten dat je in feite te maken hebt met enorme bedrijven die voornamelijk gericht zijn op het maken van winst. In dat opzicht hoeft het niet te verbazen dat multinationals zoals Facebook belang hechten aan een positief imago. Een oncontroleerbare wildgroei aan profielen die overlopen van pornografisch of discriminerend materiaal is wel het laatste dat je wilt als beursgenoteerd bedrijf. Om dergelijke toestanden te vermijden, beroept Facebook zich op een aantal stelregels rond het opmaken van een profiel; breek je die richtlijnen, dan is de kans groot dat je account geblokkeerd wordt. Wat is er volgens Facebook onaanvaardbaar? Verheerlijking van geweld, opruiend en haatzaaiend taalgebruik, online pesten, inbreuken tegen het copyright,… De lijst op zich is niet bijzonder lang en eens een bepaalde gebruiker aangeeft aanstoot te nemen aan bepaalde uitingen -foto’s, video’s, berichtjes,…- op je profiel gaat de bal al snel aan het rollen. Of Facebook voorziet je van een officiële waarschuwing met de vriendelijke –maar dwingende- vraag je profiel op te schonen, of je account wordt geblokkeerd.

 

Wat te doen met een geblokkeerde account?

Het is belangrijk dat je beseft dat Facebook je geen waarschuwing hoeft te sturen; het valt perfect binnen hun wettelijke bevoegdheid om je account per direct te blokkeren. Met wat geluk gaat het slechts om een tijdelijke blokkade. In dat geval zit je best je tijd uit en hou je daarna de beleidsregels wat strikter in het oog. Zit het je tegen, dan krijg je te kampen met een permanent geblokkeerde account. Gelukkig zijn er ook nu opties…

Facebook Account Geblokkeerd

Melding: Facebook Account Geblokkeerd

  • Via de helpcentra van Facebook kan je melding maken van een geblokkeerde account. Het is belangrijk dat te doen, niet in het minst omdat het bedrijf enkel over gaat tot het vrijgeven van een account wanneer je als gebruiker de juiste procedure volgt.
  • Na je melding ontvang je een e-mail met de nietszeggende mededeling dat je de richtlijnen van het bedrijf hebt geschonden. Vaak is het zelfs zo dat Facebook niet specifiek zal vermelden wat je precies fout deed. Op dit punt kan je in dialoog treden met het bedrijf. Vraag hen om meer info en om wat je effectief kan doen om je account weer actief te zien. Krijg je geen reactie, dan probeer je het best via kanalen zoals Twitter.
  • Het is belangrijk om steeds op een gepaste, professionele en volwassen manier met Facebook te communiceren. Het klinkt niet eerlijk, maar jouw account is hun eigendom.
  • Onderneem je geen actie, dan wordt je account na verloop van tijd onherroepelijk gewist.

Een gedachte over “Facebook account geblokkeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *